600_glutenmentes_min

Az elmúlt 50-100 évben nagymértékben megnövekedett azon betegeknek a száma, akik az úgynevezett lisztérzékenységben szenvednek. Az összes eset közül mindössze 12% a felismert, kimutatott cöliákia, ami a „jéghegy-elmélet” szerint éppen csak a csúcsa. Ön tapasztalta magán már a lisztérzékenység tüneteit? Ha nem, abban az esetben is érdemes odafigyelnie szervezete reakcióira, mivel az emésztőrendszeri panaszok nem mindig egyértelműek, a kezeletlen cöliákia viszont nagyobb gondokat is okozhat a hasmenésnél.

Ez a folyamat egyelőre csak nagy vonalakban ismert, emiatt pedig további olyan kérdések várnak megválaszolásra, mint például, hogy miért alakul ki a betegség egyeseknél csak felnőttkorban, míg másoknál már a gluténnal való első találkozáskor.

A lisztérzékenység kiváltó oka a gliadin*, amely a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja. Alapvetően örökletes betegségről van szó, de sajnos a környezeti hatások, jelen esetben a táplálkozás is nagymértékben hathat rá. Glutén érzékenység esetén búza, árpa, és rozs tartalmú élelmiszerek fogyasztásakor a szervezet védekező-rendszere pusztítani kezdi a bélbolyhokat, amelyek azért lennének felelősek, hogy minél nagyobb felületen tudjanak a tápanyagok, ásványi anyagok felszívódni. A csökkenő ép bélbolyhok száma miatt emésztési, és felszívódási zavarok léphetnek fel, melynek olyan fontos következményei lehetnek, mint az ásványi anyag- és vitaminhiány, alultápláltság. Ezen tünetekből kifolyólag pedig egyenes út vezet a vérszegénységhez, a csontritkuláshoz, vagy egyéb betegségekhez, valamint, autoimmun betegség lévén, gyakran jár együtt más autoimmun betegségekkel, például az I-es cukorbetegséggel, a laktózérzékenységgel, vagy a pajzsmirigy gyulladásos betegségével.
A betegség sajnos már gyermekkorban is megjelenhet. A liszt táplálkozásba való bevezetésével, már egy éves korban feltűnhetnek jellemző tünetek, így például az étvágytalanság, a hányás, és a jellegzetesen előredomborodó pókhas, mely a felhalmozódott bélgázok, a megnövekedett gyomortartalom, az elernyedt hasfal miatt alakul ki.

1228508 66851895Felnőttkorban a betegség fennállásának észrevétele nagyobb gondot okoz, mint gyermekkorban, hiszen minél később jelenik meg a betegség, annál jelentéktelenebb tünetek fordulnak elő. A felszívódás összezavarodása miatt másodlagos tünetek jelentkeznek, melyek lehetnek például ásványi anyag – és vitaminhiány, pszichés zavarok, mozgásszervi panaszok, stb. Mindezeken felül jelentkezhetnek olyan tünetek is, amelyek más betegségeknek egyaránt velejárója, tehát nem feltétlenül csak a lisztérzékenységre utaló tünet. Ilyen például a cukorbetegség, a pajzsmirigy probléma, vagy a májon belüli epeút probléma. Ha a családban volt már példa lisztérzékenységre, érdemes idejében kivizsgáltatni magunkat.

A cöliákia az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható betegség, de gluténmentes táplálkozással teljesen tünetmentessé válhat a betegek élete, a bélbolyhok teljes mértékben regenerálódhatnak. A gluténmentes táplálkozás alappillére, hogy elhagyjuk étrendünkből azokat az ételeket, amelyek tartalmazzák ezt a fehérjét. A lisztérzékenység megnevezés azonban igencsak félrevezető: a négy, fő kalászos gabonafélén kívül sok más étel tartalmaz glutént.

Ma már rengeteg olyan megoldás létezik, amely segítségünkre van, ha lisztérzékenységünk miatt át kell alakítanunk étrendünket. Az élelmiszeripar piacán bőségesen jelen vannak azok az alapanyagok, amelyekkel megfelelően be tudjuk tartani ezt az étrendet. Ha készterméket vásárolunk, minden esetben ellenőrizzük a csomagolást, mivel az élelmiszeripari termékek sokszor tartalmaznak glutént. Ügyelni kell arra is, hogy ha olyan üzemben készítették a terméket, ahol glutén tartalmú ételeket is gyártanak, könnyen előfordulhat, hogy az eredetileg gluténmentes ételbe is belekeveredik. Ha még csak nyomokban is található meg benne a glutén, akkor is gondot okozhat az étel.

A legfontosabb elhagyandó élelmiszerek az árpa, búza, rozs, amelyek helyett természeténél fogva gluténmentes liszteket (gesztenyeliszt, lenmagliszt, kókuszliszt) javasolunk. Ma már készen kaphatóak különféle gluténmentes kenyerek, de könnyen készíthetünk magunknak otthon is: sokféle lisztet találunk a gluténmentes sütéshez, melyekből kenyereket, süteményeket, tésztákat is készíthetünk.

 További Nature Cookta termékek:

http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/category/111/nature-cookta

 

A zabot gyakran sorolják a gluténmentes táplálkozásban nem fogyasztható gabonafélék közé, ez azonban csak félig igaz. A benne található avenin nevű fehérje nagyon hasonlít a gluténhoz, és a legtöbb lisztérzékenynél ugyanolyan tüneteket is okoz. 

Természetétől adódóan gluténmentes alapanyagnak számít a köles és a hajdina is. Itt is érdemes körültekintően választani.
Mindhárom alapanyagnál a betakarítás, tárolás, szállítás, feldolgozás során keresztszennyeződés léphet fel, mely a speciális táplálkozási igénynek, a gluténmentes étkezésnek így már nem tesz eleget.

Az előre elkészített levesporok általában tartalmaznak glutént, de a hagyományos fűszernövényeket saját elkészítésű leveseink ízesítésére nyugodtan használhatjuk.

Az olyan húskészítmények, mint például a kenőmájas vagy a párizsi, tartalmazhatnak glutént, és az ízesített tejtermékek összetételére is figyelni kell.

A tojás, a zöldségek, gyümölcsök korlátlanul fogyaszthatóak, a zsíroknál egyedül a szalonnafélékkel kell vigyázni.

Főétkezések között a legtöbb ember szeret egy kicsit nassolni, ám a legtöbb csokoládé ebben a diétában nem fogyasztható. A nassolásról nem kell lemondani, csemegézhetünk helyette gyümölcsöt, olajos magvakat, vagy házilag készített müzlit, esetleg pelyheket. Házi süteményeink elkészítéséhez használhatunk kakaóvajat vagy szűz kókuszolajat, ettől a zsiradéktól kellemes ízű édességeket kaphatunk.

A folyadékpótlás is ugyanolyan fontos, mint maga az étkezés, és sajnos ilyenkor is ügyelnünk kell arra, hogy italunk is gluténmentes legyen. Az instant kávékban, kakaókban gyakran találkozhatunk a gluténnal.
Ha kiderül a lisztérzékenységünk, az egyetlen megoldás a problémák megszüntetésére a gluténmentes táplálkozás. Bár az étrendet folyamatosan tartani kell, mégis teljes életet élhetünk.

A webáruházunkban kapható termékek többsége gluténmentes, de egy része glutén tartalmú élelmiszereket is feldolgozó üzemekben készült, ezért fennáll a szennyeződés lehetősége. A táplálékkiegészítők között találhatóak olyanok, amelyek tartalmaznak glutént.

Webshopunkon lehetőség van lisztérzékenységi gyorsteszt beszerzésére is, melyből akár otthon, 5 perc alatt eredményt kaphat.

Javasolt termékek:

További tészták:

http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/category/151/reform-%C3%A9lelmiszerek/t%C3%A9szt%C3%A1k

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy a termék gluténmentes-e?

A gluténmentesség határértéke: 20 mg/kg. Amelyik termék ezt a határértéket meghaladja, az már nem nevezhető gluténmentes élelmiszernek.
Az új EU-s rendeletek előírásai szerint a Magyarországra forgalomba hozott termékek esetében az allergéneket és a tápérték adatokat is kötelező jelölni. 

A gluténmentesség megállapítása egy-egy élelmiszer címkéjét, leírását böngészve azonban mégsem teljesen egyértelmű. Ennek okát az érvényben lévő szigorú, jogi szabályozásban is kereshetjük.
A gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerekre az általános, élelmiszerekre vonatkozó előírásokon felül további szigorú előírások vonatkoznak, a termékek jelölésére is külön előírásokat határoztak meg.

A gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről szóló 41/2009/EK rendelet (2009. január 20.) (továbbiakban: EK rendelet) jelölésre vonatkozó előírásai szerint az csak az egyik kitétel, hogy a gluténtartalom nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.

Ezt az egy feltételt, azonban a következőképpen kell alkalmazni, vagyis „A címkézés és az alkalmazott módszerek:
a) nem lehetnek alkalmasak arra, hogy a vásárlót megtévesszék, különösen:
iii. annak sugallása révén, hogy az élelmiszer különleges jellemzőkkel rendelkezik, holott minden hasonló élelmiszer rendelkezik ilyen jellemzőkkel”.

Egy normál fogyasztásra szánt élelmiszer esetében csak akkor lehet a „gluténmentes” feliratot feltüntetni, ha minden más hasonló élelmiszer tartalmaz glutént.
Ez a meghatározás és feltétel magában rejti a büntetés lehetőségét, ugyanis a piacon lévő összes termékkel szemben kellene kivételt képezni a forgalmazott terméknek.

Hivatalosan gluténmentes termékekről is beszélhetünk, ilyen a gluténmentes zabpehely, GM hajdinapehely, GM hajdinaliszt és GM kölesliszt is. Ezeken a termékekre azért lehet szerepeltetni, mert az így elnevezett élelmiszerek bevizsgáltan gluténmentesek, piacon lévő termékek viszont nem azok.(Például nem feltétlen gluténmentesek a hagyományos hajdinapelyhek.)

Abban az esetben használható a ,,nagyon alacsony gluténtartalmú” kijelentés, ha az élelmiszer – amely egy vagy több, búzából, árpából, rozsból, zabból vagy ezek keresztezett változataiból származó összetevőből áll, vagy ilyen összetevőt tartalmaz, amelyet különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék – a végső fogyasztó számára értékesített formájában legfeljebb 100 mg / kg glutént tartalmaz.

A zabot tartalmazó élelmiszerre vonatkozó kiegészítő követelmények esetében: a gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése, előkészítése és/vagy feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést, és amelynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg / kg.

A szabályok betartása biztosítja a fogyasztók megfelelő tájékoztatását. Egy-egy gyártónak termékük esetében a „hasonló” élelmiszerek körét kell megvizsgálnia a gluténmentes jelölésének vonatkozásában. A szigorú szabályozásból adódóan fordulhat elő az, hogy bevizsgált, papírral rendelkező terméknél a gluténmentes feliratot inkább nem szerepeltetik a terméket előállítók.Illetve az is előfordul, hogy a hivatalosan nem gluténmentes terméknél hibásan tüntetik fel a gluténmentességet.

Milyen összetevőkre figyeljünk oda gluténérzékenységnél?

Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:
a) búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is ( 16 );
b) búzából készült maltodextrin (16) ;
c) árpából készült glükózszirup;
d) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.
( 16 ) És a belőlük készült termékek, amennyiben a rajtuk elvégzett eljárás során nem növekszik az előállítás alapjául szolgáló termék EFSA által megállapított allergizáló hatás szintje.
/forrás: 1169/2011/EU rendelet/

A címkén nagybetűvel, vastagítva vagy eltérő színnel is jelölhetik az allergéneket, valamint ha az összetevőiből nem derül ki egyértelműen, hogy valamilyen allergént tartalmaz, akkor azt a címkén külön fel kell tüntetni.
Az előrecsomagolt élelmiszerek címkéjén a glutént tartalmazó gabonaféléket- azaz a búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtáik nevét az összetevők felsorolásában- kötelező egyértelműen elkülöníteni más betűtípussal, stílussal, kiemeléssel.
A címkén pedig a termék glutént tartalmaz felirattal is találkozhatunk, ez esetben pedig egyértelmű döntésünk.

Egy további támpont lehet, ha a terméken áthúzott gabona jelölést látunk. Ez egy EU-s szervezet nemzetközi jelzése, ezért magyar- és Európai Uniós külföldi gyártók is használhatják. Érdemes a címkét és az összetevőket alaposan tanulmányozni.

Fontos megjegyezni, hogy úgy is lehet egy termék gluténmentes, hogy az a címkén nincs feltüntetve. Ennek mi lehet az oka?

Az EU-s jogszabályok azt is meghatározzák, hogy a jelölések nem lehetnek megtévesztőek, az élelmiszereknek különleges tulajdonságokat nem ruházhatnak. Így fordulhat elő az, hogy pl. tiszta növényi olajra nem lehet ráírni, hogy az gluténmentes. Mivel ez az állítás igaz a többi növényi olaj termékre is, így az a címkén nem tüntethető fel.

 Gluténmentes termékek kategóriában számos terméket találhat:

A fogyasztásra kész étel csak akkor nevezhető gluténmentesnek, ha gluténmentes alapanyagokból készült, valamint a betakarítása, tárolása, szállítása, feldolgozása, csomagolása, értékesítése és tálalása során sem szennyeződött a gliadin és glutenin keverékével.
Az élelmiszer termékkategóriákban számos természetéből adódóan gluténmentes alapanyagokat talál, összeállítottunk egy olyan válogatást is, mely a hivatalosan gluténmentes termékeket tartalmazza.

A Schär a termelés teljes folyamatát ellenőrzés alatt tartja és biztonsággal garantálja. A termékek között lisztkeverékeket, édes és sós rágcsálnivalókat egyaránt találhat. A Nutri Free termékek között is hiánypótló alapanyagok közül válogathat konyhájába.

Ezt a kategóriát ITT nézheti meg.

A kategóriában kizárólag csak olyan árucikkeket talál, melyek ezt a speciális táplálkozási igényt teljes mértékben kielégítik. Tervezze meg gondosan étrendjét és válogassa ki hosszútávú kedvenceit!

A paleolit életmód alapelvei között a gluténmentesség is szerepel, így a paleolit élelmiszerek nyugodtan fogyaszthatóak lisztérzékenyek számára is. 

A lisztérzékenységet autoimmun betegségként tartják számon, mely az egész szervezetet érinti. A betegségért a glutén alkoholban oldódó formája, a gliadin a felelős. Ez a 266 aminosavból felépülő polipeptid elhasad a vékonybél emésztőenzimeinek hatására, és egy 33 aminosavból álló, kisebb peptidmolekula alakul ki belőle, melyet 33-Mernek hívnak a tudományban, és amely már nem emészthető tovább. Ez a molekula nagyban hozzájárul a cöliákia kialakulásához. Néhány eleme, a glutamin és a prolin aminosavakban gazdag epitonjai váltják ki a szervezet immunválaszát, mivel ezeket az epitonokat a szervezet antigéneknek érzékeli. Így lépnek működésbe az úgynevezett T-sejtek, melyek a sejtes immunválaszért felelősek. A 33-Mer erősen kötődik néhány, a vékonybélben termelődő fehérjéhez, különösképpen a transzglutaminázhoz. Ez a fehérje azon kívül, hogy kötődik hozzá, megváltoztatja a szerkezetét is, melynek eredményeképpen egy olyan hálózatos, stabil szerkezetű fehérje jön létre, amely egyszerre áll gliadinból, és a szervezet saját fehérjéiből. A szervezet ugyan saját fehérjéjének tekinti, de hibásnak, így mint antigént, igyekszik pusztítani. Önmaga ellen termel ellenanyagot, ezért nevezzük tehát autoimmun betegségnek.

Forrás:
http://www.hazipatika.com
http://www.liszterzekeny.hu/tiki-index.php
 http://hu.wikipedia.org/wiki/Liszt%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g

Címkék:

Biobolt logo

Bioboltunk széles palettájára a bio és reform élelmiszerek, bőrbarát kozmetikumok és környezetbarát tisztítószerek közül is a legtermészetesebb, leghatékonyabb termékeket gyűjtöttük össze, hogy Önnek már csak személyes kedvencét kelljen megtalálnia. A legegészségesebb alapanyagokból válogathat a paleo, vegetáriánus és bármely modern étrendet követő is. 

 

 

Mint minden weboldal, a Biobolt E-tár is használ sütiket (cookie-kat), hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. Részletes információkat  a cookie-król a ”További információk” alatt olvashat.