kave_teljes
Napjainkban mindenki a hagyományos ipari cukor természetes helyettesítőiről, a sztíviáról és a xylitolról beszél. De mi is az előnye illetve hátránya ennek a két cukorpótlónak? A sztiviát és a xylitolt is egyaránt azzal reklámozzák, hogy magasabb édesítőerejük van, mint az ipari cukornak, illetve, hogy számtalan egészséges hatással rendelkeznek. A sztivia (latinul: 'stevia rebaudiana bertoni') édesítőerejéről szóló információk lényegesen eltérőek.

Így a lágyszárú növény szárított levele kb. 15-30szor, míg a sztívia folyékony koncentrátuma több mint 300szor magasabb édesítőerővel rendelkezik, mint a cukor. A sztíviával ellentétben a Xylitolnak nagyjából ugyanolyan édesítő ereje van, mint a cukornak. Ugyanakkor a sztíviafogyasztók számára hátrány a sztívia részben keserű, illetőleg az édesgyökérhez hasonló utóíze, ami az édesíteni kívánt ételek izét megváltoztathatja. Mindkét cukorhelyettesítő kalóriaszegény, ezért különösen ajánlott a cukorbetegeknek, valamint az egészség- illetve táplálkozástudatos embereknek. Míg a sztívia tudományos megítélése meglehetősen vegyes, a xylitolé egyértelműen pozitív. Néhány - a cukoripar megrendelésére készült - kutatás szerint a sztíviának magas a rákkockázata, valamint meddőséget is okozhat. Bár a fentieket az egészségügyi világszervezet időközben megcáfolta, ezek a tanulmányok mégis azt eredményezték, hogy a természetes édesítőszerekkel foglalkozó EU Bizottság a sztíviát mcoffeeind a mai napig nem hagyta jóvá az élelmiszergyártásban. Azonban várható, hogy az EU 2011-ben megadja a jóváhagyást, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA 2010 áprilisában ártalmatlannak minősítette a sztíviát.

 

A xylitolról készült korábbi és újabb tanulmányok a xylitol anti-kariogén és antibakteriális hatását emelik ki az ipari cukorral és a sztíviával szemben. A xylitol használata bizonyíthatóan gátolja az élesztőgombák növekedését, ezért nemcsak a szájflóra természetes egyensúlyát biztosítja, hanem olyan betegek kezelésében is segít, akik különböző bélbaktériumokkal, vagy a torokban, orrban, fülben lévő fájdalmas gyulladásokkal szenvednek.

Bár a sztíviának jóval magasabb az édesítő ereje, a xylitol számosegészséges tulajdonsága tagadhatatlan. És ki ne édesítene közülünk szívesen? Főleg úgy, hogy ezt nem csak lelkiismeret furdalás nélkül tehetjük, hanem azzal a tudattal, hogy még jót is tettünk az egészségünknek!

 Forrás: Egészség & Orvostudomány

A B&S GbR sajtóközleménye

Címkék:

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Biobolt logo

Bioboltunk széles palettájára a bio és reform élelmiszerek, bőrbarát kozmetikumok és környezetbarát tisztítószerek közül is a legtermészetesebb, leghatékonyabb termékeket gyűjtöttük össze, hogy Önnek már csak személyes kedvencét kelljen megtalálnia. A legegészségesebb alapanyagokból válogathat a paleo, vegetáriánus és bármely modern étrendet követő is. 

 

Mint minden weboldal, a Biobolt E-tár is használ sütiket (cookie-kat), hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. Részletes információkat  a cookie-król a ”További információk” alatt olvashat.