600_tejmentes

A tejmentes étkezést vagy egy nagyon erős elhatározás hívhatja életre vagy egy laboreredmény. Most sorra vesszük azokat a tudnivalókat és felmerülő kérdéseket, melyek az állati eredetű tejmentes élettel, étkezéssel kapcsolatosan foglalkoztathatnak minket!

Mikor beszélhetünk tejérzékenységről vagy tejallergiáról?

Kettő különböző problémáról beszélünk, azonban mégis van egy közös bennük: kiváltójuk a tej és tejtermék.
Ahogy már a nevük is sejteti: amíg a tejfehérje allergia kiváltó tényezője a tej fehérjéje, addig tejcukor-érzékenységnél a tejcukor, azaz más néven laktóz.

Fókuszban a tejfehérje allergia

Egy olyan veleszületett anyagcsere-betegségről van szó, melynél allergiás válaszreakciót vált ki az, hogy a táplálékkal elfogyasztott tej fehérjéje védekezésre készteti az immunrendszert.
Kialakulása általában a csecsemőkorra tehető. Előfordulása sokkal ritkább, mint a laktózérzékenység. A tejallergia azonban a laktózérzékenységgel szemben komolyabb tüneteket produkálhat: a hasmenés, hasi fájdalmak mellett olyan allergiás tünetek is jelentkezhetnek, mint az asztma, ízületi bántalmak, szapora szívverés vagy láz.

A tejfehérje allergia kinőhető-e? Dr. Robert Wood kutatásáig az adatok arról számoltak be, hogy a tejfehérje allergiát 3 éves korig kinövi a gyermek. Dr. Wood és kollégái erre a felvetésre teljes mértékben rácáfoltak. 807 gyermeket vizsgáltak meg, mindegyikőjük tejérzékenységben szenvedett. A következő megállapításra jutottak:
- 19%-uk növi ki csak a tejallergiát 4 éves korukig,
- 42%-uk 8 éves korukig,
- azonban több mint egyötödük felnőtt korukra is allergiás marad.
(forrás: http://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/milk_and_egg_allergies_harder_to_outgrow_hopkins_study_shows)

A megoldás ez esetben, hogy tejfehérjementes étrend javasolt. Szükséges kizárni az étkezésből a tej és a tej felhasználásával készült ételeket, italokat. Kitüntetett figyelmet kell arra is fordítani, hogy a feldolgozáson átment élelmiszer is tartalmazhat tejet.

További bio tejpótlók

További reform tejpótlók

 

Mi a helyzet a laktózérzékenységnél?

Ha a tejcukor, a laktóz emésztése nem megfelelően működik, akkor beszélhetünk laktózérzékenységről, azaz laktózintoleranciáról. Hasfájás, puffadás, hasmenés, hányás, görcs jelentkezhet.
Lehetséges, hogy a laktóz tartalmú ételek elfogyasztása után fél órával érzékeljük a tüneteket, de az is előfordulhat, hogy csupán 12 óra elteltével.

Az, hogy milyen erősségűek a panaszok, arányos lehet az elfogyasztott laktóz mennyiségével. Kezelésekor a tejcukor fogyasztást szükséges kontrollálni. Alaktázia is előfordulhat, mely azt jelenti, hogy a szervezet egyáltalán nem termel tejcukorbontó laktáz enzimet. Az alaktáziások egyáltalán nem fogyaszthatnak tejcukor tartalmú ételeket, italokat.

A laktózérzékenység típusai között elsődleges és másodlagos laktóz-intoleranciát, valamint veleszületett laktázelégtelenséget különböztethetünk meg. Az elsődleges laktóz-intolerancia lehet veleszületett és késői megjelenésű is. A másodlagos laktóz-intolerancia pedig valamilyen betegség kövekezménye. A laktázelégtelenség pedig genetikai rendellenességet takar, mely az enzim teljes hiányával jár.

Mi idézheti elő a laktózérzékenységet? Egyaránt kiválthatja környezeti hatás, antibiotikumos kezelés, hasmenés, parazita, kemoterápia.

A tejcukor-érzékenység könnyedén megállapítható. Fontos, hogyha valaki tapasztalja a tüneteket, akkor menjen el kivizsgálásra. Egy laborvizsgálat már pontosan megmondja, hogy ténylegesen erről van-e szó. Amennyiben megállapították a laktózérzékenységet, az első és legfontosabb dolog, hogy tudatosan meg kell tervezni az étkezést, ügyelve az élelmiszerek és azok összetevőinek laktózmentességére.
Fontos, hogy a feldolgozott élelmiszerek és készételek is tartalmazhatnak tejszármazékot, így laktózt is. Ma már alternatív megoldások széles választékából válogathatunk!

Jelölések a termékeken

A tejfehérje mentes kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás és csomagolás során sem került a termékbe tejfehérje, valamint annak szennyeződése is kizárható. Amit tehetünk: a termék összetevőit a lehető legalaposabban szemügyre venni.

Laktózmentes termék jelölése esetén:
Az élelmiszerek címkéjén feltüntetett értékek szerint az élelmiszer laktóztartalma – általában legfeljebb 0,1 g/100 g (illetve 0,1 g/100 cm3). A csökkentett laktóztartalmú termékek esetében pedig a 0,2 g/100g vagy 0,2 g 100 cm3 értéket. 

Hogyan csaphatjuk be magunkat a termékösszetevőket olvasva? azaz megtévesztő, tejes jelölések, tévedések

Egy-egy diétahibába könnyen beleszaladhatunk. A legnagyobb óvatosságunk ellenére sem múlnak el a tüneteink?
Ilyenkor az egyik problémaforrás az lehet, hogy tejfehérjét és tejcukrot viszünk be szervezetünkbe, pedig leginkább azokat akarjuk kiitatni étrendünkből.

- A tejsav és tejsavó problémája
Amíg a tejsavó - túró és a sajtgyártás mellékterméke - tejcukrot és tejfehérjét is tartalmaz, addig a tejsav egy színtelen, szagtalan, szerves kémiai vegyület. Ne tévesszen meg minket a hasonló név és hangzás.

- Nincs is tej az összetevők között? -problémája
Tejfehérje allergia esetén nem csak azokat az összetevőket kell kerülni, amiben a tej szót olvashatjuk, a tiltott összetevők kibővített listája:
sajt, joghurt, tejföl, vaj, vajzsír, vajolaj, túró, kefir, tejszín, író, írópor, tej, laktóz, tejszín aroma, kazein, B-laktoglobulin, laktoglobulin, laktalbumin, laktoferrin, laktobium, laktoszérum, tejfehérje, tejpor, édes tejsavópor, savópor, savóprotein, tejsavó fehérje, Na-kazeinát, K-kazeinát, citopánpor, E478 Tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei, E472 b Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei

- Mik azok az összetevők, melyeket tejfehérje-allergiások is fogyaszthatnak?
270 tejsav, E325 nátrium-laktát, E326 kálium-laktát, E377 kálcium-laktát, E481 nátrium-sztearoit-2-laktilát, E482 kálcium-sztearoit-laktilát, E575 glükono-deltalakton.

- Mi a helyzet a kókusztejjel, szójatejjel, rizstejszínnel?
Nevük tartalmazza a tej szavunkat, kiváló alternatívákat jelentenek az érzékenyeknek, azonban az Európai Bíróság döntése alapján a rizstejszín, szójatej és növényi sajt elnevezések eltűnhetnek a boltok polcairól.
(forrás: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:347:0671:0854:HU:PDF)
A 2013-as uniós rendeletre hivatkozva kizárják azt, hogy a növényi alapú termékeket tejnek hívhassák. Kivételként, magyar fordításban leírva csupán a kókusztejjel találkozhatunk.

Az, hogy a lakosság milyen nagyarányú százalékát érinti, a következő linken részletesen utánanézhet:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g
A szám megdöbbentő, a hazai lakosság 20-40%-a laktózérzékeny.

A tej része a mindennapi életünknek, receptjeinknek. Tudatos tervezést kíván az étrendből való teljes kiiktatása, helyettesítése.
Egyre népszerűbbek a laktáz enzimet pótló készítmények, étrend-kiegészítők. Ezek szedése valóban kényelmesebb megoldást jelentenek a mindennapokban, mint minőségi tejhelyettesítő alternatívák után kutatni, azonban mi nem javasoljuk hosszútávú megoldásnak.

Akiket érint a tejmentes, valamint a laktózmentes étrend, - esetükben nem légből kapott kijelentés - , hogy helyzetük sokkal jobb, mint pár évtizede. Nem csak az érzékenységek megállapítása szempontjából, hanem a fogyasztható élelmiszerek választási lehetőségeire vonatkozóan. Már tejmentesen sincs lehetetlen, kivitelezhetetlen recept!

Mi jelenthet megoldást? Válogatásunk segítségére lehet!

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Biobolt logo

Bioboltunk széles palettájára a bio és reform élelmiszerek, bőrbarát kozmetikumok és környezetbarát tisztítószerek közül is a legtermészetesebb, leghatékonyabb termékeket gyűjtöttük össze, hogy Önnek már csak személyes kedvencét kelljen megtalálnia. A legegészségesebb alapanyagokból válogathat a paleo, vegetáriánus és bármely modern étrendet követő is. 

 

Mint minden weboldal, a Biobolt E-tár is használ sütiket (cookie-kat), hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. Részletes információkat  a cookie-król a ”További információk” alatt olvashat.