glutenmentesseg_coliakia_kenyer_teljes

Az elmúlt 50-100 évben nagymértékben megnövekedett azon betegeknek a száma, akik az úgynevezett lisztérzékenységben szenvednek. Az összes eset közül mindössze 12% a felismert, kimutatott cöliákia, ami a „jéghegy-elmélet” szerint éppen csak a csúcsa. Ön tapasztalta magán már a lisztérzékenység tüneteit? Ha nem, abban az esetben is érdemes odafigyelnie szervezete reakcióira, mivel az emésztőrendszeri panaszok nem mindig egyértelműek, a kezeletlen cöliákia viszont nagyobb gondokat is okozhat a hasmenésnél.

 

Ez a folyamat egyelőre csak nagy vonalakban ismert, emiatt pedig további olyan kérdések várnak megválaszolásra, mint például, hogy miért alakul ki a betegség egyeseknél csak felnőttkorban, míg másoknál már a gluténnal való első találkozáskor.


A lisztérzékenység kiváltó oka a gliadin*, amely a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja. Alapvetően örökletes betegségről van szó, de sajnos a környezeti hatások, jelen esetben a táplálkozás is nagymértékben hathat rá. Glutén érzékenység esetén búza, árpa, és rozs tartalmú élelmiszerek fogyasztásakor a szervezet védekező-rendszere pusztítani kezdi a bélbolyhokat, amelyek azért lennének felelősek, hogy minél nagyobb felületen tudjanak a tápanyagok, ásványi anyagok felszívódni. A csökkenő ép bélbolyhok száma miatt emésztési, és felszívódási zavarok léphetnek fel, melynek olyan fontos következményei lehetnek, mint az ásványi anyag- és vitaminhiány, alultápláltság. Ezen tünetekből kifolyólag pedig egyenes út vezet a vérszegénységhez, a csontritkuláshoz, vagy egyéb betegségekhez, valamint, autoimmun betegség lévén, gyakran jár együtt más autoimmun betegségekkel, például az I-es cukorbetegséggel, a laktózérzékenységgel, vagy a pajzsmirigy gyulladásos betegségével.
A betegség sajnos már gyermekkorban is megjelenhet. A liszt táplálkozásba való bevezetésével, már egy éves korban feltűnhetnek jellemző tünetek, így például az étvágytalanság, a hányás, és a jellegzetesen előredomborodó pókhas, mely a felhalmozódott bélgázok, a megnövekedett gyomortartalom, az elernyedt hasfal miatt alakul ki.

 

1228508 66851895Felnőttkorban a betegség fennállásának észrevétele nagyobb gondot okoz, mint gyermekkorban, hiszen minél később jelenik meg a betegség, annál jelentéktelenebb tünetek fordulnak elő. A felszívódás összezavarodása miatt másodlagos tünetek jelentkeznek, melyek lehetnek például ásványi anyag – és vitaminhiány, pszichés zavarok, mozgásszervi panaszok, stb. Mindezeken felül jelentkezhetnek olyan tünetek is, amelyek más betegségeknek egyaránt velejárója, tehát nem feltétlenül csak a lisztérzékenységre utaló tünet. Ilyen például a cukorbetegség, a pajzsmirigy probléma, vagy a májon belüli epeút probléma. Ha a családban volt már példa lisztérzékenységre, érdemes idejében kivizsgáltatni magunkat.


A cöliákia az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható betegség, de gluténmentes táplálkozással teljesen tünetmentessé válhat a betegek élete, a bélbolyhok teljes mértékben regenerálódhatnak. A gluténmentes táplálkozás alappillére, hogy elhagyjuk étrendünkből azokat az ételeket, amelyek tartalmazzák ezt a fehérjét. A lisztérzékenység megnevezés azonban igencsak félrevezető: a négy, fő kalászos gabonafélén kívül sok más étel tartalmaz glutént.

 

Ma már rengeteg olyan megoldás létezik, amely segítségünkre van, ha lisztérzékenységünk miatt át kell alakítanunk étrendünket. Az élelmiszeripar piacán bőségesen jelen vannak azok az alapanyagok, amelyekkel megfelelően be tudjuk tartani ezt az étrendet. Ha készterméket vásárolunk, minden esetben ellenőrizzük a csomagolást, mivel az élelmiszeripari termékek sokszor tartalmaznak glutént. A vásárolandó termékek ellenőrzésére az OÉTI lista alapján van lehetőség. Ügyelni kell arra is, hogy ha olyan üzemben készítették a terméket, ahol glutén tartalmú ételeket is gyártanak, könnyen előfordulhat, hogy az eredetileg gluténmentes ételbe is belekeveredik. Ha még csak nyomokban is található meg benne a glutén, akkor is gondot okozhat az étel.


A legfontosabb elhagyandó élelmiszerek az árpa, búza, rozs, amelyek helyett természeténél fogva gluténmentes liszteket (gesztenyeliszt, lenmagliszt, kókuszliszt) javasolunk. Ma már készen kaphatóak különféle gluténmentes kenyerek, de könnyen készíthetünk magunknak otthon is: sokféle lisztet találunk a gluténmentes sütéshez, melyekből kenyereket, süteményeket, tésztákat is készíthetünk.

 További Nature Cookta termékek:

http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/category/111/nature-cookta

 

A zabot gyakran sorolják a gluténmentes táplálkozásban nem fogyasztható gabonafélék közé, ez azonban csak félig igaz. A benne található avenin nevű fehérje nagyon hasonlít a gluténhoz, és a legtöbb lisztérzékenynél ugyanolyan tüneteket is okoz. Ezen kívül, mivel általában glutén tartalmú élelmiszereket feldolgozó üzemben dolgozzák fel a zabot, fennáll a keresztszennyeződés lehetősége.
Mivel táplálkozásunk nem csak a kenyér és tésztafogyasztásból áll, nagyon oda kell figyelni minden fajta ételünk összetételére.

Az előre elkészített levesporok általában tartalmaznak glutént, de a hagyományos fűszernövényeket saját elkészítésű leveseink ízesítésére nyugodtan használhatjuk.

Az olyan húskészítmények, mint például a kenőmájas vagy a párizsi, tartalmazhatnak glutént, és az ízesített tejtermékek összetételére is figyelni kell.

A tojás, a zöldségek, gyümölcsök korlátlanul fogyaszthatóak, a zsíroknál egyedül a szalonnafélékkel kell vigyázni.

Főétkezések között a legtöbb ember szeret egy kicsit nassolni, ám a legtöbb csokoládé ebben a diétában nem fogyasztható. A nassolásról nem kell lemondani, csemegézhetünk helyette gyümölcsöt, olajos magvakat, vagy házilag készített müzlit, esetleg pelyheket. Házi süteményeink elkészítéséhez használhatunk kakaóvajat vagy szűz kókuszolajat, ettől a zsiradéktól kellemes ízű édességeket kaphatunk.

A folyadékpótlás is ugyanolyan fontos, mint maga az étkezés, és sajnos ilyenkor is ügyelnünk kell arra, hogy italunk is gluténmentes legyen. Az instant kávékban, kakaókban gyakran találkozhatunk a gluténnal.
Ha kiderül a lisztérzékenységünk, az egyetlen megoldás a problémák megszüntetésére a gluténmentes táplálkozás. Bár az étrendet folyamatosan tartani kell, mégis teljes életet élhetünk.


A webáruházunkban kapható termékek többsége gluténmentes, de egy része glutén tartalmú élelmiszereket is feldolgozó üzemekben készült, ezért fennáll a szennyeződés lehetősége. A táplálékkiegészítők között találhatóak olyanok, amelyek tartalmaznak glutént.

 

Javasolt termékek:

További tészták:

http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/category/151/reform-%C3%A9lelmiszerek/t%C3%A9szt%C3%A1k

 

A paleolit életmód alapelvei között a gluténmentesség is szerepel, így a paleolit élelmiszerek nyugodtan fogyaszthatóak lisztérzékenyek számára is. 

 

A lisztérzékenységet autoimmun betegségként tartják számon, mely az egész szervezetet érinti. A betegségért a glutén alkoholban oldódó formája, a gliadin a felelős. Ez a 266 aminosavból felépülő polipeptid elhasad a vékonybél emésztőenzimeinek hatására, és egy 33 aminosavból álló, kisebb peptidmolekula alakul ki belőle, melyet 33-Mernek hívnak a tudományban, és amely már nem emészthető tovább. Ez a molekula nagyban hozzájárul a cöliákia kialakulásához. Néhány eleme, a glutamin és a prolin aminosavakban gazdag epitonjai váltják ki a szervezet immunválaszát, mivel ezeket az epitonokat a szervezet antigéneknek érzékeli. Így lépnek működésbe az úgynevezett T-sejtek, melyek a sejtes immunválaszért felelősek. A 33-Mer erősen kötődik néhány, a vékonybélben termelődő fehérjéhez, különösképpen a transzglutaminázhoz. Ez a fehérje azon kívül, hogy kötődik hozzá, megváltoztatja a szerkezetét is, melynek eredményeképpen egy olyan hálózatos, stabil szerkezetű fehérje jön létre, amely egyszerre áll gliadinból, és a szervezet saját fehérjéiből. A szervezet ugyan saját fehérjéjének tekinti, de hibásnak, így mint antigént, igyekszik pusztítani. Önmaga ellen termel ellenanyagot, ezért nevezzük tehát autoimmun betegségnek.

 

Forrás:
http://www.hazipatika.com

http://www.liszterzekeny.hu/tiki-index.php

http://hu.wikipedia.org/wiki/Liszt%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g


 

 

 

Címkék:

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Biobolt logo

Bioboltunk széles palettájára a bio és reform élelmiszerek, bőrbarát kozmetikumok és környezetbarát tisztítószerek közül is a legtermészetesebb, leghatékonyabb termékeket gyűjtöttük össze, hogy Önnek már csak személyes kedvencét kelljen megtalálnia. A legegészségesebb alapanyagokból válogathat a paleo, vegetáriánus és bármely modern étrendet követő is. 

 

Mint minden weboldal, a Biobolt E-tár is használ sütiket (cookie-kat), hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. Részletes információkat  a cookie-król a ”További információk” alatt olvashat.