kokuszolaj_teljes

Kókuszolaj avagy kókuszzsír, mindegy ,,minek nevezzelek”: egy és ugyanazon alapanyag! Csupán halmazállapot-változásából adódik többféle megnevezése: állaga ugyanis külső hőmérséklettel együtt változik: 24-25 Celsius fok alatt fehér színű, szilárd zsír halmazállapotú, ennél melegebb környezetben pedig fokozatosan átlátszó olajjá válik. De miért is érdemes ezt a világon már teret hódított, rendkívül népszerű alapanyagot Önnek is beszereznie? Azért, hogy megkönnyítsük döntését, ebben a cikkben kipróbálása melletti legfontosabb érveket gyűjtöttük össze. A mai napig kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre az egyik legtermészetesebb zsírféle hatásairól, azonban számos, megbízható tanulmány tett arra lépéseket, hogy pozitív tulajdonságait ,,méltassa”, be is bizonyítsa.

8 indok, amiért érdemes a kókuszolajat avagy kókuszzsírt beszerezni

1. Nagyszerűen illeszkedik a diétás étrendekhez

Igazán jó választás a diétázóknak és a tudatosan étkezőknek egyaránt! Egy 2009-es tanulmány szerint, ha naponta mindössze kettő evőkanál kókuszolajat fogyasztunk (30 ml), 1-3 hónap alatt a hason lévő zsír mennyiségének csökkenését eredményezhetjük! A kísérlet során a hasi elhízást vizsgálták, melyben 12 héten keresztül 20 és 40 év közötti nők vettek részt. Kimutatták, hogy a kókuszolajat fogyasztó csoportnál a kiegyensúlyozott diéta, napi 50 perc sétával egybekötve hozzájárul a has térfogatánál csökkenéséhez.
Forrás: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11745-009-3306-6

2. Felpezsdíti az agyműködést

Az „Öregedés neurobiológiája” című újság publikált tanulmányában arra világítottak rá, hogy a közepes hosszúságú triglieridek kognitív javulást idéztek elő 20 Alzheimer-kórral vagy enyhe, kognitív károsodással küzdő betegnél már az első adag elfogyasztása után. Az átlagostól eltérően a kókuszzsír ilyen közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz. A kísérleti alanyoknál a kókuszolajat fogyasztók az Alzheimer kognitív értékelő táblázaton és az írott szöveg felelevenítésénél is jobban teljesítettek a placebo csoporttal szemben. A szakemberek megállapították, hogy ennek az olajnak a a zsírsavai javítják a memóriával kapcsolatos problémákat, a kognitív funkciókat és az Alzheimer-kór tüneteit is.
Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Neurobiol%20Aging.%202004%20Mar;25(3):311-4

3. Pénztárcakímélő megoldás

A megszokott olajoktól eltérően a kókuszzsír nem csak egyszer használható fel sütésre, hiszen stabilitása miatt többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne mérgező, rákkeltő anyagok. Kiemelkedően stabil molekulákból áll, melyek jól hevíthetőek. Alapos szűrést követően ,,kaméleonmódra”, maradéktalanul visszanyeri eredeti állagát, akár tízszer is felhasználhatjuk. A kókuszzsír előnyös tulajdonságai közé tartozik továbbá az is, hogy hosszú ideig, akár 2-3 évig eláll anélkül, hogy megavasodna, így nagyon gazdaságos akkor is, ha ritkábban használjuk.

4. Szuperélelmiszer főzéshez, sütéshez

Jelenleg a kókuszzsír két alapvető fajtáját különböztetjük meg: a szűz és a szűrt típusú kókuszzsírt. Közös tulajdonságuk, hogy úgynevezett hideg-sajtolásos eljárással készítik, mely által ráadásul a kókuszdió összes pozitív tulajdonsága megőrződik. A szűz kókuszolaj jellemzője, hogy mind illatában, mind ízében érződik a friss, kókuszos jelleg. A szűrt kókuszzsír egy íztelenítési-szagtalanítási eljáráson esik át, hogy egy teljesen semleges ízű és illatú termékké válhasson. Sütéshez, főzéshez a szűz és a szűrt kókuszzsír is egyformán felhasználható. Nem csak az étolaj helyettesítésére kiváló alternatíva, hanem saláták, mártások ízesítésében is verhetetlen!

5. Kellemes, telt íz

Akár az első sajtolásból nyert szűz kókoszolajat, akár a teljesen íz- és illatmentes változatát is használja a kókuszzsírnak: az ínycsiklandóan finom, telt íz minden egyes alkalommal, minden egyes ételnél garantált.

6. Univerzális olaj

A rendkívül sokoldalú készítmény nem csak a konyhában, hanem a fürdőszobában is helyet kaphat. A korábban taglalt sütés-főzési alapanyagot szépségápolás során is bevethetjük hajápolóként, vagy akár természetes testápolóként is. Magas antioxidáns tartalma miatt tehát nem csak belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is pozitív hatású készítmény: feszesebbé, puhábbá teszi a bőrt, emellett képes behatolni a haj mélyebb rétegeibe is, természetes fényességet kölcsönözve hajunknak. Növényi olajunk naptejként sem utolsó: az UV sugarak 30%-át képes visszaverni.
Forrás: http://journal.scconline.org/pdf/cc2003/cc054n02/p00175-p00192.pdf

7. A candidagyilkos

Ha orvosai candida-diéta betartását írják elő, akkor sem kell kétségbe esnie, a kókuszolaj a hidegen sajtolt alapanyag, amely nem jelent táplálékot a gombák számára! 2004-es kutatás szerint: „a kókuszolajat a gombás fertőzések kezelésénél mindenképp használni kellene, főleg a gyógyszereknek ellenálló Candida fajok esetében”. Laurinsav-tartalmának köszönhetően pedig nem csak gomba- és vírusölő, hanem a szűz kókuszolajról gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását is bebizonyították.
Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645831

8. A fogak védelmezője

Az University of Warwickban, Általános Mikrobiológiai Konferencián bemutatott kutatás szerint ez az a kivételes olaj, amely a baktérium okozta fogszuvasodás ellen védelmet nyújt, valamint hatékonyan lép fel azokkal a kórokozókkal szemben is, melyek az idők során az antibiotikumokkal szemben egyre ellenállóbbak lettek. A kókuszolajról az Athlone Institute of Technology ír kutatói azt állapították meg, hogy a fogak kilyukadásában vétkes Streptococcus mutans (savtermelő baktérium) növekedését gátolja, mely a fogromlás legfőbb okozója. Az újabb kutatások pedig már arra irányulnak, hogy más baktériumokkal, kórokozókkal szemben is hatásos-e ez a növényi zsiradék.
Forrás: http://www.microbiologysociety.org/news/press-releases.cfm/coconut-oil-could-combat-tooth-decay

Mindegy, hogy kókuszolaj avagy kókuszzsír, lényeg, hogy legyen! Akár konyhánkban, akár kozmetikai alapanyagként használja ezt a kedvelt alapanyagot, kis idő elteltével azt veheti észre, hogy élete mindennapos szereplőjévé nőtte ki magát! Felhasználása mellett szóló érvek közül mi csupán 8-at soroltunk fel. Sokan felfedezték már a kókuszolaj említett ilyen vagy olyan hatásait, és Ön?

Sütéshez-főzéshez a szűrt kókuszzsírt ajánljuk kipróbálásra:

 

A bio minősítéssel rendelkező szűrt kókuszzsírok is kitűnő konyhai alapanyagok:

A szépségápoláskor vagy édességek készítésekor a prémium kategóriás szűz változat lehet a legjobb választás:

   

Mindenki számára ajánljuk a kókuszzsír avagy kókuszolaj rendszeres fogyasztását, alkalmazását! Találja meg személyes kedvencét!

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Biobolt logo

Bioboltunk széles palettájára a bio és reform élelmiszerek, bőrbarát kozmetikumok és környezetbarát tisztítószerek közül is a legtermészetesebb, leghatékonyabb termékeket gyűjtöttük össze, hogy Önnek már csak személyes kedvencét kelljen megtalálnia. A legegészségesebb alapanyagokból válogathat a paleo, vegetáriánus és bármely modern étrendet követő is. 

 

Mint minden weboldal, a Biobolt E-tár is használ sütiket (cookie-kat), hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. Részletes információkat  a cookie-król a ”További információk” alatt olvashat.