vegetarianizmus_veganizmus_gyumolcstal_1

Vegetarianizmus - Veganizmus

Az emberi táplálkozás folyamatos alakulásban, fejlődésben van, de mindig is léteztek olyan csoportok, akik valamilyen különleges táplálkozási szokás szerint étkeztek, így vegetáriánusok, vegánok voltak már az ókorban is. A ránk maradt feljegyzésekből kiderül, hogy valószínűleg a buddhizmus, és zen-buddhizmus hívei is vegetáriánusok voltak, ahogyan Platón, Leonardo da Vinci, vagy Szókratész is. A vegetarianizmus ma is létező étkezési szokás és egyre több követője akad. 

nyirfa_1

Xukor - Miért jobb a nyírfacukor fából?

Xukor- nyírfacukor fából
A Xukor ( nyírfacukor, xilit ) termékcsalád alapanyagának előállítója mindig felelősségteljesen választja ki az alapanyagait, és úgy is termel. A széndioxid-kibocsátása az egyik legalacsonyabb a xilitgyártók között, a nyírfacukorgyártás termelési metódusa leginkább megfelel a fenntartható fejlődésnek elvének. Mivel a Xukor a megújuló erdészetből való farostból származik, így nem használja ki a környezetet.
Független elemző cég életcikluselemzése megerősítette, hogy a fa alapú gyártási technológia igazoltan vezető szerepet tölt be a fenntartható xilittermelésben.  Az életcikluselemzés összehasonlította két különböző gyártási módszer környezetre gyakorolt hatását:
A tömeggyártással készülő, kukorica alapú xilittermelést vetette össze a fa alapú integrált elvvel, ahol a gazdag xilánforrás a nyírfacukor termelés alapanyaga.
Az életcikluselemzés megvizsgálta a környezetre gyakorolt lehetséges hatásokat, amik a nyersanyagok használatából, a levegő- és a vízkibocsátásból, valamint a szennyeződésekből adódnak az ózonréteg csökkenésétől a globális felmelegedésen át az ökotoxicitásig és a nem megújuló energiáig 15 kategóriában.
Az eredmények:
A tanulmány kimutatta, hogy a fa alapú elven történő gyártás minden környezeti tényező esetében 86-99%-kal kevésbé szennyező, mint a kukorica alapú nyírfacukor termelés. A szén-dioxid kibocsátás tízszer alacsonyabb, mint a szokásos tömeggyártási folyamatok esetében.
Ez a környezetet érintő hatalmas különbség abból adódik, hogy a magas szintű technológia kis mennyiségű hulladékanyagot termel. Emiatt a Xukor az egyik lehető leginkább környezetbarát xilit ( nyírfacukor ) , ami kapható.

A Xukor (nyírfacukor, xilit) termékcsalád alapanyagának előállítója mindig felelősségteljesen választja ki az alapanyagait, és úgy is termel. A széndioxid-kibocsátása az egyik legalacsonyabb a xilitgyártók között, a nyírfacukorgyártás termelési metódusa leginkább megfelel a fenntartható fejlődés elvének. Mivel a Xukor a megújuló erdészetből való farostból származik, így nem használja ki a környezetet. Független elemző cég életcikluselemzése megerősítette, hogy a fa alapú gyártási technológia igazoltan vezető szerepet tölt be a fenntartható xilittermelésben.

cikk_882_glutenmentes_min

Gluténmentesség - cöliákia

Az elmúlt 50-100 évben nagymértékben megnövekedett azon betegeknek a száma, akik az úgynevezett lisztérzékenységben szenvednek. Az összes eset közül mindössze 12% a felismert, kimutatott cöliákia, ami a „jéghegy-elmélet” szerint éppen csak a csúcsa. Ön tapasztalta magán már a lisztérzékenység tüneteit? Ha nem, abban az esetben is érdemes odafigyelnie szervezete reakcióira, mivel az emésztőrendszeri panaszok nem mindig egyértelműek, a kezeletlen cöliákia viszont nagyobb gondokat is okozhat a hasmenésnél.

eritrit_1

Amit az eritritről tudni érdemes

Manapság nagy divat természetes édesítőszereket használni cukor helyett. Az alternatívák között az eritritet is megtaláljuk, mely megtévesztésig hasonlít a hagyományos kristálycukorra. Nevével még úgy is találkozhatunk, hogy erythritol vagy eritritol.
Egy olyan cukoralkoholról van szó, mely természetes módon fordul elő gombákban, gyümölcsökben, zöldségekben, valamint néhány erjesztéssel készült ételben, például a sajtban, borban, szójaszószban. Előállítása teljesen természetes körülmények között zajlik: erjesztéssel (fermentáció) készül és a gyártási folyamat végén kristályosítják.

so_1

A természet ajándéka: Só

Az emberi szervezet számára legfontosabb tápanyagok között a só is szerepel. Egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű sót vásárolunk, és milyen mennyiségben fogyasztjuk. A széles választékból érdemes azokat a fajtákat előnyben részesíteni, amelyek nem esnek át semmilyen vegyi kezelésen, így amellett, hogy megőrzik többmillió éves természetességüket, ásványi sókban, nyomelemekben gazdagok. 

ajandek_tippek_1

Ajándéktippek

Amennyiben még nem sikerült beszerezni idő vagy ötlet hiányában a legmegfelelőbb ajándékot szeretteinek, az alábbi sorok, reméljük, segítik a probléma megoldásában! Válogasson minőségi kozmetikumainkból, melyek mindegyike biztosan örömöt szerez családtagjainak, barátainak, ismerőseinek, legyen szó bármilyen alkalomról. Kínálatunkban könyvek, teák, sőt ajándékutalványok is szerepelnek, így mindenkinek a leginkább személyreszóló  meglepetéssel kedveskedhet.

kokuszolaj_1

Kókuszzsír, avagy kókuszolaj

Kókuszolaj avagy kókuszzsír, mindegy ,,minek nevezzelek”: egy és ugyanazon alapanyag! Csupán halmazállapot-változásából adódik többféle megnevezése: állaga ugyanis külső hőmérséklettel együtt változik: 24-25 Celsius fok alatt fehér színű, szilárd zsír halmazállapotú, ennél melegebb környezetben pedig fokozatosan átlátszó olajjá válik.

kave_1

Sztivia vagy Xilit (xylitol, xylit)

Napjainkban mindenki a hagyományos ipari cukor természetes helyettesítőiről, a sztíviáról és a xylitolról beszél. De mi is az előnye illetve hátránya ennek a két cukorpótlónak? A sztiviát és a xylitolt is egyaránt azzal reklámozzák, hogy magasabb édesítőerejük van, mint az ipari cukornak, illetve, hogy számtalan egészséges hatással rendelkeznek. A sztivia (latinul: 'stevia rebaudiana bertoni') édesítőerejéről szóló információk lényegesen eltérőek.
bushman_1

A paleolit (paleo) étrend és a megfelelő alapanyagok

Hazánkban is töretlen sikerrel terjed az egészségüket megőrizni vágyók és gyógyulásukat keresők körében az egyre népszerűbb paleolit táplálkozás. Íme egy részletesebb leírás, vagy akár kedvcsináló a PALEO ÉTRENDRŐL, erről a forradalmian új táplálkozási irányzatról, melyet úgy is nevezhetnénk, mint evolúciós szempontú táplálkozás. A paleolit étrend valódi modelljei azok, a ma is velünk élő természeti népek, melyeket az elmúlt 100-150 évben ismertünk meg. 

xilit_1

Xylitol, Xilit, azaz nyírfacukor

Xukor, xylitol, xilit vagy nyírfacukor?

Valójában nincs különbség, mind a négy elnevezés ugyanazt az anyagot jelöli: a növényekből kivont, ötatomos cukoralkoholt, ami egy Napóleon óta ismert természetes édesítőszer. A Xukor márkanéven forgalmazott xilit 100%-ban fából készült, ez biztosíték arra, hogy nem génkezelt, míg ez a kukoricacsutkából és –szárból készült xilitre nem feltétlenül igaz.

royal_green_1

Royal Green kókuszolajok

A kókuszolaj (a kókuszzsír elnevezés is ugyanezt takarja) már Magyarországon is hosszú ideje a reformkonyha közkedvelt terméke. A kókuszzsír elnevezést annak köszönheti, hogy 24°C alatt szilárd halmazállapotú. Használhatjuk sütéshez, főzéshez, akár fritőzben vagy wokban is, és a vajat is helyettesíthetjük kókuszolajjal. Magas füstpontja miatt a legtöbb növényi olajjal ellentétben kiválóan alkalmas sütésre, és hevítéskor sem válnak ki belőle gyulladást okozó anyagok.

torveny_1

Törvényi szabályozás

Az Európai Unióban – így hazánkban is – a mezőgazdasági termékeket, a belőlük készült élelmiszereket és takarmányokat csak akkor szabad ökológiai (biológiai, bio, öko, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó közösségi és hazai jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és rendelkeznek ezekről igazolással (Magyarországon tanúsítvánnyal).

További cikkeink...

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Biobolt logo

Bioboltunk széles palettájára a bio és reform élelmiszerek, bőrbarát kozmetikumok és környezetbarát tisztítószerek közül is a legtermészetesebb, leghatékonyabb termékeket gyűjtöttük össze, hogy Önnek már csak személyes kedvencét kelljen megtalálnia. A legegészségesebb alapanyagokból válogathat a paleo, vegetáriánus és bármely modern étrendet követő is. 

 

Mint minden weboldal, a Biobolt E-tár is használ sütiket (cookie-kat), hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. Részletes információkat  a cookie-król a ”További információk” alatt olvashat.